Stiže ove godine
27

Asus predstavio 17-inčni preklopni OLED laptop

D. B.
Sve više kompanija se odlučuje na proizvodnju uređaja s preklopnim ekranima, a rezultati u svijetu kompjutera su različiti. No, na Asusov novi proizvod definitivno treba obratiti pažnju.

Asus ima dobru reputaciju, posebno kada se radi o idejama s ekranima. Stoga je bilo samo pitanje vremena kada će se odlučiti na preklopni ekran, a rezultat ćemo vidjeti uskoro. Riječ je o 17,3-inčnom laptopu s preklopnim OLED ekranom pod nazivom Zenbook 17 Fold OLED.

Osim što izgleda sjajno, ovakav laptop omogućava da veći ekran korisnik lakše stavi u torbu. Primjera radi, 17-inčni tablet bi bio nepraktičan za nošenje, bez obzira na to koliko lagan bio, Asusov laptop nema taj problem. Pored toga, laptop je praktičan i zbog nekoliko različitih načina korištenja, može se otvoriti i koristiti kao standardni tablet, može se postaviti na stalak, ali i koristiti u formi klasičnog tableta.

Uređaj pokreće 12. generacija Intel Core i7 U-Series procesora, a posjeduje do 16 GB RAM-a i 1 TB memorije. Koristi Asusov ScreenXpert 2 softver kako bi se lakše dijelio ekran i složio njegov sadržaj.

Za napajanje je zadužena 75kWh baterija, ali zasad nije poznato koliko može trajati s jednim punjenjem.

Zenbook 17 Fold OLED se očekuje na tržištu u drugom kvartalu ove godine. Cijena još uvijek nije objavljena.