Tehnologija
12

Arhitektura budućnosti: Novi 3D materijal za prilagodljive oblike zgrada

Klix.ba
Foto: You Tube
Foto: You Tube
Da arhitektura može biti veoma uzbudljiva dokazuju nova otkrića istraživača sa Harvarda, koji su osmislili novi materijal za arhitekturu koji se može štampati u 3D tehnologiji i koji je dovoljno jak da izdrži težinu od nekoliko tona.

Istraživači sa Univerziteta Harvard razvili su novi sklopivi origami materijal, koji je stabilan, ali ne zbog svog sastava već zbog mogućnosti oblikovanja. Prenosive kuće ili stanovi možda i nisu toliko daleka budućnost kada je u pitanju arhitektura, nakon što su predstavljeni novi sklopivi materijali, u 3D obliku, koji može promijeniti veličinu i oblik.

"Dizajnirali smo trodimenzionalnu strukturu tankih zidova koja se može koristiti u arhitekturi, a čiji se oblik, volumen i krutost mogu podešavati i držati pod kontrolom", kazao je Johannes Overvelde, jedan od istraživača sa Harvarda.

Naučnici su koristili origami tehniku koja se zove snapology. Preklapanjem rubova moguće je dobiti razne oblike. Taj materijal moći će se ugrađivati u svim uslovima, čak i u vodi.

To ostavlja brojne mogućnosti za što dinamičniju arhitekturu, uključujući izgradnju prenosivih skloništa, prilagodljive fasade, pokretni krovovi, kao i brojne druge mogućnosti.

Video u prilogu najbolje prikazuje sve mogućnosti 3D tehnologije i arhitekture budućnosti.