Zbog kršenja zakona
50

Appleu u Evropi prijete dnevne kazne do 50 miliona dolara

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija je u martu najavila da započinje istragu o Appleovoj novoj strukturi naplate za alternativne prodavnice aplikacija, a kompaniji iz Cupertina sada prijete dnevne kazne u iznosu do čak 50 miliona dolara.

Apple naplaćuje takozvanu Core Technology Fee naknadu developerima koji žele usmjeriti korisnike izvan App Storea, a tu je i dodatnih 3 posto za ovu kompaniju ukoliko developer koristi njenu uslugu plaćanja. Nametanje takvih naknada developerima smatra se kršenjem Zakona o digitalnim tržištima (Digital Markets Act ili kraće DMA), navodi se u novom izvještaju Financial Timesa.

To bi bio prvi put da Apple bude kažnjen na osnovu DMA zakona, čiji su se efekti počeli uočavati ranije ove godine.

Zvanična potvrda optužbi se očekuje u narednim sedmicama, bar tako tvrde dobro obaviješteni izvori. Appleu prijeti kazna koja iznosi do 5 posto od njegovog globalnog dnevnog prometa zbog kršenja zakona. U "prevodu", to je oko 50 miliona dolara dnevno.

Međutim, nije sigurno da će do kazne zapravo doći, jer su stvari složene. Kompanija bi ipak mogla poduzeti mjere i korigovati svoju praksu po zahtjevima Evropske komisije.