Ne mogu se preuzeti
11

Appleu naređeno da s kineskog App Storea povuče WhatsApp i Threads

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Appleovi korisnici u Kini neće moći pronaći i preuzeti aplikacije za WhatsApp i Threads s App Storea, pišu Wall Street Journal i New York Times.

Apple je saopćio da je povukao aplikacije WhatsApp i Threads s App Storea kako bi ispoštovao naređenje kineskog regulatora interneta, odnosno Cyberspace administracije, koja je zabrinuta za nacionalnu sigurnost. Kompanija iz Cupertina je navela da je obavezna slijediti zakone zemalja u kojim posluje, čak i kad se s njima ne slaže.

Great Firewall of China blokira mnoge strane aplikacije i tehnologije u Kini, što primorava lokalno stanovništvo da koristi VPN ukoliko im želi pristupiti. Metin Facebook i Instagram su među tim aplikacijama, no WhatsApp i Threads su bili dostupni za preuzimanje sve dosad. Naredba kineskog regulatora je stigla uoči glasanja u Senatu o zakonu koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka u SAD-u, Cyberspace administracija smatra da WhatsApp i Threads predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost te ima slične argumente kao i američki zakonodavci u slučaju zabrane TikToka u SAD-u.

U trenutnoj verziji zakona, kompanija ByteDance ima godinu dana da odustane od TikToka ili će u suprotnom ova platforma za dijeljenje kratkih videa biti zabranjena na prodavnicima aplikacija. Očekuje se usvajanje zakona u sklopu paketa koji uključuje pomoć Ukrajini i Izraelu. Američki predsjednik Joe Biden je ranije rekao da podržava paket te da će odmah potpisati zakon.