U finalnim verzijama
6

Appleove aplikacije Music, TV i Devices dostupne za Windows

D. B.
Apple je lansirao finalne verzije svojih aplikacija Music, TV i Devices namijenjene operativnom sistemu Windows. Ove aplikacije je sada moguće preuzeti na x86 uređaje koji koriste Windows 10 i Windows 11.

Kompanija iz Cupertina je ranije ponudila iste aplikacije za Windowsa, ali u Preview modu. Ove aplikacije su također bile dostupne samo za Windows 11, tako da su na Windows 10 sada stigle prvi put. Međutim, izašle su iz preview stanja te su dostupne za obje verzije Microsoftovog operativnog sistema.

Music, TV i Devices predstavljaju zamjenu za iTunes, koji nastavlja postojati na Windowsu i dobijati nadogradnje iako je već uklonjen s Maca dolaskom operativnog sistema macOS Catalina. Aplikacija je nezgrapna te joj nedostaju mnoge moderne funkcije, a taj problem rješavaju nove aplikacije.

Putem aplikacije Music je omogućen pristup svim funkcijama koje su dostupne i na Appleovim platformama, uključujući muziku bez gubitaka s visokom rezolucijom, a upravo to nedostaje iTunesu. Aplikacija TV daje pristup iTunes kupovinama, dok se Apple TV+ plus sadržaj prikazuje u rezoluciji do 4K HDR. Aplikacija Devices upravlja sinhronizacijom, sigurnosnim kopijama i ažuriranjima iPhonea, iPada i iPoda.

Koliko će Apple zadržati iTunes na Windowsu, zasad nije poznato. Moguće je da će se zadržati na verzijama starijim od "desetke", no vjerovatno ne predugo.