Mnogo je noviteta
7

Appleov novi iPad Pro je donio velika poboljšanja

D. B.
Apple je predstavio nove modele iPada Pro, a stručnjaci smatraju da su donijeli možda i najveća poboljšanja. Gotovo sve u vezi njih je novo i bolje nego ranije.

Novi iPad Pro pokreće M4, odnosno četvrta generacija Appleovog procesora. Prethodni procesori su debitovali u MacBooku, tako da je debi novog procesora uz tablet kompjuter dobar pokazatelj povjerenja koje Apple ulijeva u novi iPad Pro.

Procesor je razvijen na 3nm procesu i 1,5 puta je brži u odnosu na M2, dok je obavljanje grafičkih zadataka bolje do 4 puta. Efikasnost je udvostručena jer M4 može isporučiti iste performanse kao i M2 koji je pokretao iPad Pro modele iz 2022. godine koristeći polovinu svoje snage. Apple je predstavio nekoliko novih funkcija za Final Cut pro i druge aplikacije pokretane AI tehnologijom.

Pored toga, radi se o najtanjim Appleovim proizvodima u historiji, jer su tanji čak i od sedme generacije iPoda Nano, čija je debljina iznosila 5,4 mm. Debljina 11-inčnog modela iznosi 5,3 mm, dok je 13-inčni model još tanji sa svojih 5,1 mm. Aluminijska kućišta tableta, koja su dostupna u srebrnoj i Space crnoj boji, napravljena su od 100 posto recikliranih materijala.

Govoreći o ekranima, mini-LED i IPS LED su postali prošlost te su zamijenjeni OLED tehnologijom. Apple kaže da je riječ o "tandemu OLED ekrana", što znači da su dva OLED panela postavljena jedan na drugi kako bi se povećala svjetlina. Kompanija obećava do 1.000 full screen svjetline za SDR i do 1.600 nita za HDR sadržaj.

ProMotion ekrani mogu prilagoditi svoj frame rate između 10 i 120Hz, a oba imaju gustoću piksela po inču od 264ppi. To za 11-inčni model znači rezoluciju od 2.420x1.668 piksela, odnosno 2.752x2.064 piksela za 13-inčni model.

Opciono, zaštitno staklo može biti urezano nano-teksturom kako bi se smanjio odsjej i raspršilo manje ambijentalnog svjetla, no ovaj dodatak košta 130 eura i dostupan je samo za modele s memorijom od 1 i 2 TB.

Apple je predstavio i Pro verziju svoje olovke Apple Pencil Pro, koja ima novi senzor i osjetljiva je na stiskanje, što se može koristiti za brzu promjenu postavki prilikom crtanja. Pencil Pro se povezuje s Find My mrežom, tako da ju je lako moguće pronaći ako se izgubi.

Tu su i drugi dodaci, potpuno nova Magic Keyboard tastatura koja je tanja i lakša te dizajnom odgovara novim Pro tabletima. Ova tastatura sadrži funkcijski red i veći trackpad, a iz Applea kažu da "cjelokupno iskustvo izgleda kao da koristite MacBook". Ukoliko nekome nije potrebna puna tastatura, tu je Smart Folio koji se magnetski spaja s tabletom i može ga držati u nekoliko uglova.

Novi iPad Pro modeli su dostupni online u 29 zemalja, a dok u Appleove prodavnice stižu 15. maja.

Ovisno o specifikacijama i veličini, iPad Pro u Njemačkoj košta od 1.200 do 2.760 eura.