Napokon su spremni
14

Appleov novi iPad Air i iPad Pro stižu u maju

D. B.
Prema najnovijim informacijama, Apple će u maju predstaviti nove modele svog tablet kompjutera, a to su iPad Air i iPad Pro.

Novi iPad Pro će imati OLED ekran, dok će iPad Air prvi put u historiji stići kao serija, a ne kao jedan uređaj, tako da će kupci moći birati između dvije veličine.

Prošla je godina i po otkako su na tržište stigli prethodni modeli iPada Pro, što znači da je ovo najduži period u historiji Appleovih tableta bez novog modela, međutim, čekanje će se definitivno isplatiti jer ih OLED ekrani čine nevjerovatno tankim.

Proizvodnja je povećana uoči predstavljanja uređaja, a kompanija se nada da će novi modeli unaprijediti prodaju tablet kompjutera, koja je opala u obje prethodne fiskalne godine. Zabilježen je i dodatni pad od 25 posto tokom protekle sezone praznika, dok su u prošlosti iPadi bili veoma popularni pokloni.

Nove modele iPada Pro pokretat će M3 procesor, a imat će i redizajnirane verzije Magic Keyboard tastature te Apple Pencil olovke. Nova olovka bi mogla dobiti i podršku za Vision Pro headset. Appleov iPad Air će također dobiti novi procesor i model veličine 12,9 inča, što će omogućiti ljudima da kupe veći iPad bez izdvajanja više novca za Pro.

Prvobitni plan je bio da Apple predstavi tablet kompjutere do kraja marta, no došlo je do kašnjenja zbog rada na njihovom softveru. OLED ekrani su također mogli biti jedan od razloga, jer zahtijevaju kompleksne nove tehnike proizvodnje.

Vezani članci