Tehnologija
4

Appleov muzički uređaj iPod slavi 15. rođendan

Klix.ba
Prva generacija iPoda
Tačno prije 15 godina Steve Jobs je stao na binu i predstavio originalni iPod koji je promijenio način na koji ljudi slušaju i kupuju muziku. Od tada je prodano na milione ovih uređaja.

Iako je prije dvije godine iPod penzionisan i nije u fokusu Applea kao ranije, vrlo je bitan dio historije kompanije i tehnološke industrije.

Prvi iPod je imao 5 GB prostora, FireWire izlaz za sinhronizovanje i krug na kojem su bile opcije. To se promijenilo u trećoj generaciji kada tipke nisu bile klasične već osjetljive na dodir. U 2004. godini izlazi iPod mini u raznim bojama koji je postao osnova za sve buduće koji su samo imali unaprijeđenu tehnologiju. Iste godine izašla je i serija pod nazivom U2, odnosno iPodi koji su bili sa potpisom Bona i ostalih članova grupe.

U 2005. godini izašao je iPod Shuffle koji nije imao ekran i imao je USB poklopac. Iste godine na tržištu se pojavio iPod Nano koji je bio nevjerovatno tanak.

U petoj generaciji ovog uređaja fokus je bio na videima. Tako su u iTunes Storeu u prodaji bili TV emisije, muzički spotovi, a kasnije i cijeli filmovi.

U 2007. godini izlazi prva generacije iPiod Toucha koji je bio u prodaji nekoliko mjeseci na kon originalnog iPhoena, te je imao sličan iOS-ov sistem. Potom izlazi iPod Classic koji je imao 160 GB prostora i bio najprodavaniji. Prednji dio koji je nekada bio napravljen od plastike sada je bio od aluminija.

Peta generacija iPod Nanoa u 2009. godini zadržala je vesele boje, a novitet je bila kamera i zvučnik. Godinu kasnije izlazi četvrta generacije iPod Toucha koji je još tanji s mnogo jačim hardverom koji uzet od iPhonea. Imao je i prednju kameru.

Četvrta generacije iPod Shufflea je slična drugoj generaciji ovog uređaja, sa tipkama i bojama.

Sedma generacija iPod Nanoa iz 2012. godine najviše podsjeća na iPhone po izgledu, ali je bila promašaj po softveru.

Prošle godine Apple je izbacio šestu generaciju iPod Toucha koji koristi sličan dizajn ali unaprijeđeni procesor A8 čipa iPhonea 6.

Vezani članci