{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Appleov Mac uzdrmao tržište računara

S
4.1.2008. u 18:17
0
0
Appleov Mac uzdrmao tržište računara
0
Appleov Mac uzdrmao tržište računara
Prema podacima agencije za istraživanje tržišta Net Applications znatan udio u tržištu računara prošle godine povećala je američka kompanija Apple s popularnim Mac računarima i to sa 5,3 posto početkom 2007. godine na više od 8 posto krajem 2007. godine.
Cifra od 8% možda i ne izgleda tako optimistično, ali kada se uzme u obzir tržište o kojem se radi, svaka promjena i u najmanjem postotku je ogromna.

Sada je i definitivno da najnoviji Microsoftov operativni sistem Windows Vista nije ispunio očekivanja, jer je još uvijek kralj operativnih sistema njegov prethodnik Windows XP sa 76 posto udjela u tržištu. Ali kada se uzmu obzir svi podaci, broj korisnika Microsoftovog OS-a ipak je u stalnom padu.

Prema podacima Net Applicationsa, Windows trenutno drži 91,79 posto tržišta, Linux 0,63 posto, a Mac 7,31 posto.

Zanimljivo je da je Apple sa Mac računarima (time i Mac OS X operativnim sistemom) zadnja dva dana prošle godine držao čak 8,01% tržišta računara.

Odličnoj prodaji Mac računara pomogla je sigurno i prodaja iPhonea i iPoda u prošloj godini, kao i činjenica da Vista nije nikoga oduševila te da je najnoviji Appleov operativni sistem Leopard pobrao odlične kritike.

Apple u BIH: www.apple.ba

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: