Stiže do aprila
67

Appleov iPhone SE 2 će imati stražnju stranu napravljenu od stakla, moguće i bežično punjenje

Klix.ba
U posljednje vrijeme kruže glasine o dolasku novog iPhonea SE, a sada su se pojavili i neki detalji.

Jedina očekivana promjena u početku je bilo povećanje brzine, a sada su se pojavili izvještaji u kojima se tvrdi da će novi iPhone SE imati stražnju stranu u potpunosti napravljenu od stakla. To je promjena u odnosu na aktuelni model koji ima staklene panele na gornem i donjem stražnjem dijelu, ali je uglavnom napravljen od aluminija.

Apple je koristio staklo za stražnju stranu iPhonea 8, iPhonea 8 Plus i iPhonea X kako bi mogao koristiti tehnologiju bežičnog punjenja. Stražnji stakleni panel bi iPhone SE 2 s 4-inčnim ekranom učinio vizuelno atraktivnijim te ne bi izgledao zastarjelo.

Tehnologija bežičnog punjenja se pojavljuje i na jeftinijim uređajima, tako da bi je mogao imati i novi SE model. Što se tiče utora za slušalice, on bi mogao "preživjeti" i novu generaciju modela ukoliko Appleu ne zafali prostora za nove komponente.

Aktuelni iPhone SE koristi A9 čip kao i iPhone 6S iz 2015. godine. Model SE 2 bismo trebali vidjeti u martu ili aprilu, a koristiti će A10 čip koji kojisti i iPhone 7.

Prvi model se pojavio prije gotovo dvije godine kako bi se zadovoljili zahtjevi kupaca koji žele jeftiniji i manji smartphone. Apple je udvostručio njegovu memoriju godinu dana kasnije, ali se ostale specifikacije nisu promijenile. Aktuelni iPhone SE se prodaje po cijeni od 349 dolara za verziju s 32 GB interne memorije, dok verzija s memorijom od 128 GB košta 449 dolara.