Zoom od 5x i više
0

Appleov iPhone će 2022. konačno dobiti periskopsku telefoto kameru

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nareda generacija iPhonea koja stiže 2022. godine imat će periskopsku telefoto kameru, pokazuju nove istraživačke bilješke provjerenog analitičara TF Securities Ming-chi Kuoa.
Kuov izvještaj kojeg su prenijeli 9to5Mac, AppleInsider i MacRumors navodi da će južnokorejska kompanija Semco navodno ugraditi nove motore s automatskim fokusom na nove modele iPhonea, prenosi Verge.

Periskopske kamere prvi su zapravo počeli otkrivati Kinezi, i to kompanije Oppo i Huawei koje su predstavile telefone s opcijom zooma od 5x. Samsung se ove godine pridružio kineskim tehno gigantima s modelom Galaxy S20 Ultra.

U 2016. godini Appleov iPhone 7 Plus bio je prvi mobitel koji je iskoristio sekundarni 2x teleobjektiv koji je kompanija također koristila za dubinu portretnih fotografija. Međutim, Apple od tada nije otišao dalje od 2x zooma, dok su konkurentske kompanije to činile.

Ukoliko sada pređe na periskop, Apple će vjerovatno osigurati domet zooma od 5x ili više. Inače, Huaweijev P40 Pro Plus sa svojim 10x periskopskim lećama ima najveći optički domet među svim dostupnim mobitelima na tržištu.

Vezani članci