Touch ID sistem
6

Appleov iPhone bi do 2021. mogao imati senzor otiska prsta ispod displeja

Dž. L.
Foto: The Verge
Foto: The Verge
Apple do 2021. na svojim iPhone modelima planira predstaviti novi Touch ID sistem sa senzorom otiska prsta smještenim ispod displeja, navodi u svom novom izvještaju tehno analitičar Ming-Chi Kuo.

Ova tehnologija navodno će biti u sinhronizaciji sa Appleovim Face ID sistemom prepoznavanja lica te će uz ove dvije metode sigurnost uređaja biti na najvišem nivou, piše The Verge.

Senzori otiska prsta odnedavno su se pojavili na tržištu, a prvo na modelu Vivo X20 Plus UD nekad početkom ove godine. Kako kažu tehno kritičari, Apple radi na svom modelu unutrašnjeg Touch ID sistema još od 2017., ali još nije implementiran niti u jednom uređaju američkog tehno giganta.

Kuo tvrdi kako će neke od osnovnih poteškoća unutrašnjih senzore otiska prsta, kao što su velika potrošnja energije, tehnološki proizvođači prevazići do 2021. godine. On tvrdi da će Apple vjerovatno koristiti ultrazvučno rješenje za otkrivanje otiska prsta, slično kao što radi Qualcomm.

Nova Appleova Touch ID tehnologija, tvrdi Kuo, bolje će svakako pristajati Appleovom satu nego Face ID.

Iako su se Kuova predviđanja u vezi sa Appleovom tehnologijom do sada pokazala kao uglavnom tačna, postoji mogućnost kako će Apple promijeniti svoje planove te neće tako brzo donijeti novi Touch ID sistem, piše Verge.

Vezani članci