Napredniji model
7

Appleov iPad s Face ID tehnologijom stiže 2018. godine

Klix.ba
Kompanija Apple radi na redizajniranom i naprednijem iPadu, koji će se na tržištu pojaviti 2018. godine.

Novi iPad će imati neke od ključnih karakteristika iPhonea X, kao što su tanje ivice ekrana, tehnologija prepoznavanja lica Face ID i drugo.

Nova verzija Applevog tableta vjerovatno neće imati OLED ekran, koji nudi življe boje te oštriju i jasniju sliku.

Najmanje jedan novi model iPadas ekranom sličnim onom koji posjeduje 10,5-inčni iPad Pro će imati Face ID za otključavanje uređaja, plaćanje i slanje animiranih emotikona. Ova tehnologija će ujedno značiti i kraj iPadovog "home" dugmeta, koje od 2014. godine posjeduje ugrađen skener za otisak prsta. Poboljšani tablet će se na tržištu pojaviti tokom naredne godine, nešto više od godinu dana nakon posljednjeg značajnijeg poboljšanja iPada Pro.

Uklanjanjem "home" dugmeta Apple planira značajno smanjiti veličinu ivica na vrhu i dnu uređaja prvi put otkako se iPad pojavio na tržištu 2010. godine, tako da će njegov dizajn biti bliži nedavno predstavljenom iPhoneu X. Nova verzija će donijeti prve značajnije promjene izgleda iPada otkako je prvi iPad Pro debitovao 2015. godine.

Za Apple je iPad pro drugi najprodavaniji uređaj od 2015. godine. Ipak, potražnja za tabletima na globalnom tržištu je pala za 17 posto u protekle tri godine. To je osjetila i kompanija Apple, pa prodaja iPada zaostaje za ostalim Appleovim uređajima i uslugama.

Ipak, Apple je prošle sedmice saopćio da je dohodak porastao za 14 posto te da u četvrtom kvartalu iznosi 4,8 milijardi dolara. Količina prodanih uređaja je porasla za 11 posto.

Apple još uvijek vidi iPad kao budućnost kompjutera, a u junu je u ponudu uvrstila 10.5-inčnu verzu iPada Pro, koji dolazi s ProMotion ekranom. Taj ekran omogućava lakše manevrisanje. Ranije ove godine je predstavljena i jeftinija verzija, koja košta 329 dolara.

Vezani članci