Veliki izazovi
1

Appleov dobavljač Corning razvija savitljivo staklo za mobitele

Klix.ba
Appleov dobavljač Corning razvija savitljivo staklo koje se može koristiti u proizvodnji preklopnih, odnosno sklopivih smartphonea.

Jedan od najvećih izazova u proizvodnji sklopivih smartphonea je izdržljivost ekrana. Samsungov Galaxy Fold i Huaweijev Mate X izgledaju futuristički, ali imaju plastične ekrane koji nisu otporni kao stakleni ekrani na standardnim mobitelima. To nije dobro i predstavlja korak nazad kada je riječ o izdržljivosti, no novo savitljivo staklo iz kompanije Corning Inc. je zapravo Gorilla Glass staklo otporno na ogrebotine, koje se koristi u proizvodnji prednje i stražnje strane mnogih mobitela, uključujući modele Appleovog iPhonea i Samsungovu Galaxy seriju.

Potpredsjednik i generalni menadžer Corninga John Bayne je kazao da plastični polimeri korišteni za sklopive uređaje bolje odgovaraju upotrebi koja podrazumijeva često savijanje, ali da nisu izdržljivi kao staklo.

No, proizvodnja stakla koje se savija i ne puca zbog čestog savijanja je izuzetno težak zadatak. Još teži izazov je proizvesti savitljivo staklo koje odgovara brojnim tranzistorima ekrana osjetljivih na dodir. Bayne je otkrio da Corning radi na "ultratankom savitljivom ekranu debljine 0,1 mm koji ima radijus savijanja do 5 mm.

Kompanija napreduje, ali je put do konačnog proizvoda još uvijek dug. Corning eksperimentiše i s kombinacijom supersavitljivog Willow Glass stakla s izdržljivim Gorilla Glass staklom.

Apple bi mogao biti jedna od kompanija koje razmišljaju o savitljivom staklu, jer definitivno radi na sklopivim uređajima. Kompanija rijetko prva usvaja nove tehnologije, a sklopivi uređaji su još uvijek nedokazani.

Vezani članci