Nove tehnologije
77

Apple zvanično dobio zeleno svjetlo za testiranje 5G mreže u Americi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tehnnologija mobilinih uređaja napreduje iz dana u dan, a uskoro bismo mogli imati i 100 milijardi uređaja bežično povezanih na internet, nakon što je kompanija Apple zvanično dobila zeleno svjetlo za testiranje 5G mreže u Americi.

Ugovor o testiranju 5G mreže u sjedištima u Milpitasu i Mariani Avenue u Californiji, Apple je dobio ranije ove godine od Federalne komisije za komunikacije (FCC).

S novom dozvolom predstavnici američkog tehno giganta mogu i na drugim lokacijama ispitivati 5G mrežu s tehnologijom od pet milimetara talasa na frekvencijama od 28 i 39 gigahertza. FCC se odlučio na ovaj potez nakon što je američka regulatorna agencija počela komercijalnu prodaju određenih 5G veza mobilnim operaterima kao što su AT&T, Verizon, Sprint i T-Mobile. Svi oni u naredne dvije godine planiraju razviti pristup 5G mreži.

Prva komercijalna 5G mreža u svijetu bi se trebala pojaviti prije 2020. godine. Međutim, moglo bi proći puno više prije nego se na tržištu pojavi Appleov iPhone koji će biti kompatibilan s 5G mrežom.

Podsjećamo, prvi poziv koristeći 5G mrežu prošle godine su uspostavile kompanije Korea Telecom i Samsung Electronics.

Međunarodna telekomunikacijska unija ITU je objavila minimalne zahtjeve koji se moraju zadovoljiti kako bi se 5G mreža kvalificirala kao takva. Na popisu se nalazi 13 zahtjeva koji se odnose na pravila i atribute koje će definirati 5G mreža širom svijeta. To je potrebno kako bi se izbjegao fragmentirani 5G okoliš.