Gradi postrojenje
14

Apple želi proizvoditi vlastite OLED ekrane i smanjiti ovisnost o Samsungu

Klix.ba
Kompanija Apple pokušava smanjiti svoju ovisnost o dobavljačima ključnih komponenti za iPhone, posebno kada je riječ o Samsungovim OLED ekranima.

Apple gradi novo postrojenje koje će proizvoditi OLED ekrane za nadolazeći iPhone 8. Dosad je Samsung bio ekskluzivni dobavljač ove vrste ekrana, no, to bi se moglo promijeniti već ove godine.

Kompanija Apple je već kupila CVD mašine koje se koriste za proizvodnju OLED panela, a bit će dio postrojenja za istraživanje i razvoj u Tajvanu, gdje će kompanija početi proizvoditi vlastite ekrane.

Kupovina CVD mašina daje priliku Appleu da krene svojim putem i utječe na razvoj tehnologije ekrana, što bi moglo predstavljati vrijednu razliku između Appleovih uređaja i Samsungove linije uređaja Galaxy.

Očekuje se da će ove godine samo najbolja verzija iPhonea imati OLED ekran, dok će modeli 7S i 7S Plus zadržati standardne LCD ekrane koje je Apple koristio i u prošlosti.

Konačan prelazak na OLED ekrane očekuje se sljedeće godine, kada će se pojaviti iPhone 9.

Spekuliše se i o saradnji Applea i LG-a kada je riječ o OLED ekranima, a LG će navodno biti dobavljač baterija za iPhone planiran za 2018. godinu.