Prvi put u SAD-u
0

Apple zaradio više od Nokie

Sarajevo-x.com
Prema podacima Strategy Analyticsa, Apple je sa 1,6 milijardu dolara zarade prvi put u SAD-u ostvario veći profit od Nokie koja je u trećem kvartalu zaradila 1,1 milijardu dolara.

Nokia, koja je najveći proizvođač mobilnih telefona, suočava se sa rastućom konkurencijom poput Applea i Research in Motiona, tvorca BlackBerryja. Finski gigant je svoje učešće na tržištu telefona smanjio za šest procenata tokom trećeg kvartala što je rezultiralo manjom zaradom.

"Granica profita Nokie je spuštena tokom ekonmske krize u ovoj godini. Vjerujemo da je SAD, gdje sada Nokia zaostaje za Appleom, ključ njenog oporavka u 2010. godini", rekao je Neil Mawston, analitičar Strategy Analyticsa, prenosi Telegraph.

Uprskos globalnoj prodaji Nokia ne uspjeva dominirati tržištem SAD-a na način na koji to radi drugdje. Kompanija planira napraviti uređaje koji će biti prilagodljivi korisnicima, namjeravajući tako pridobiti velike operatere koji uređaj žele dodati svoj logo, software i servise.

Nokia i Apple se spore na sudu nakon štoje finski proizvođač mobitela optužio Apple za krađu patenata i autorskih prava. Nokia traži odštetu zbog toga.