Prema skici patenta
26

Apple Watch bi u budućnosti mogao imati vanjsku svjetiljku

D. B.
Apple Watch trenutno ima funkciju svjetiljke tako što njegov ekran postane u potpunosti bijele boje kako bi se korisnici lakše snašli u zraku, no budući modeli bi mogli imati eksternu svjetiljku koja bi bila još korisnija.

Prema informacijama koje sadrži patent, Apple radi na uređaju pod nazivom "Modular Light Assembly For A Wearable Device", koji je "dizajniran za integraciju s nosivim uređajima". Može se spojiti eksterno na kućište smartwatcha i njegovu narukvicu.

Šematski prikaz u patentu daje prilično dobru ideju kako bi budući Apple Watch satovi mogli izgledati s eksternom svjetiljkom pričvršćenom na njihove narukvice.

Ovo izgleda kao praktičnije rješenje s obzirom na to da korisnik može usmjeriti svjetiljku umjesto okretanja ekrana, a veći su i domet i svjetlina.

Pored toga, modularno svjetlo će imati svoj izvor napajanja koji neće utjecati na bateriju Apple Watcha, a moglo bi posjedovati i dugme za uključivanje/isključivanje bez interakcije sa samim satom. Ipak, u patentu se navodi i mogućnost kontrole putem sata.

Modularno svjetlo bi moglo imati i IP rejting, odnosno otpornost na tekućinu.

Patent navodi da je modularno svjetlo odvojivo od narukvice sata, no u nekim verzijama je ušiveno ili na neki drugi način pričvršćeno. To znači da bi se svjetiljka mogla prodavati kao odvojen dodatak za Apple Watch. Također, Apple bi mogao prodavati nove narukvice za vanjsku svjetiljku.