Zbog novih pravila
10

Apple uklanja aplikacije koje dijele podatke o lokaciji s trećim stranama

Klix.ba
Kompanija Apple je počela uklanjati aplikacije sa svog App Storea koje krše pravila o dijeljenju podataka o lokaciji korisnika s trećim stranama bez saglasnosti.

Radi se o kršenju članova 5.1.1 i 5.1.2 kompanijinog pravilnika App Store Guudlines u kojima se navodi da aplikacije ne smiju slati podatke o lokaciji trećim stranama bez saglasnosti korisnika, niti ih koristiti u nedozvoljene svrhe. Developeri koji su prekršili pravila su obaviješteni te ih je Apple informisao da njihove aplikacije nisu u skladu s novom evaluacijom. Među tim aplikacijama su one koje ne pružaju dovoljno jasne informacije korisnicima o onome šta se događa s njihovim podacima nakon što budu prikupljeni.

Appleovi potezi vjerovatno imaju veze sa zakonom o zaštiti podataka koji će u Evropi na snagu stupiti 25. maja. Nova pravila nalažu da kompanije moraju dobiti jasno odobrenje korisnika čije podatke prikupljaju. To znači da će kompanije morati od korisnika češće tražiti saglasnost za korištenje podataka ili jasnije naglašavati da koriste podatke.

Developeri koji žele vratiti aplikacije na App Store moraju ukloniti svaki kod, framework ili alat za razvoj softvera koji se odnosi na dijeljenje podataka o lokaciji s trećim stranama, nakon čega će uslijediti nova provjera.

Još uvijek nije poznat tačan broj uklonjenih aplikacija s App Storea.