Uz Face ID sistem
25

Apple testira iPhone sa senzorom za otisak prsta integrisanim u ekran, priprema novi jeftini model

D. B.
Kompanija Apple testira prototipe iPhonea s novom verzijom Touch ID senzora za otisak prsta koji je integrisan u ekran umjesto u fizičko Home dugme, piše Bloomberg.

Novi senzor za otisak prsta integrisan u ekran će omogućiti korisniku da skenira otisak prsta na većem dijelu ekrana. Novi Touch ID sistem bi radio u tandemu s postojećim Face ID sistemom.

Ove informacije dolaze nakon tvrdnji poznatog analitičara Min-Chi Kua koji je u augustu rekao da Apple planira "oživjeti" senzor za otisak prsta u slučaju iPhonea za 2021. godinu. Međutim, Bloomberg navodi da će ih imati iPhonei za 2020. godinu, odnosno godinu dana ranije ako testiranje bude uspješno.

Apple je zamijenio Touch ID s Face ID sistemom na iPhoneu X 2017. godine, a najnoviji modeli iPhonea, iPhone XS i iPhone XR, nemaju senzor za otisak prsta.

Face ID se promovisao kao sigurnija forma biometrijske sigurnosti za iPhone u odnosu na Touch ID. Jedan od zvaničnika Applea je kazao da postoji šansa 1:50.000 da će neko uspjeti otključati iPhone zaštićen ID Touch sistemom, a 1:1.000.000 da će isto uspjeti ukoliko je uređaj zaštićen Face ID tehnologijom.

Ipak, mnogi su skeptični prema Face ID sistemu, a dokazano je da blizanci mogu otkučati isti iPhone. Osim toga, otključavanje pomoću Face ID sistema je sporije u odnosu na Touch ID i ne funkcioniše ako ne držite smartphone u ispravnom položaju.

Nadolazeći iOS 13 će ubrzati Face ID za 30 posto, a priča se da će novi iPhone 11 i iPhone 11 Pro imati poboljšane senzore kako bi pomenuti sistem bio još brži. Ipak, mnogi i dalje žele senzor za otisak prsta.

Novi Touch ID sistem će detektovati otisak prsta na većem dijelu ekrana. Koristit će se kao dodatak Face ID sistemu, ali bi Apple mogao ponuditi opciju korištenja samo jednog od ova dva sigurnosna sistema.

Apple radi i na nasljedniku iPhonea SE te će proizvesti novi pristupačni model sa 4,7-inčnim LCD ekranom i Home dugmetom s Touch ID sistemom.

Novi iPhonei će biti predstavljeni 10. septembra.