Problem u Francuskoj
40

Apple priprema softver koji će riješiti problem zračenja iPhonea 12

D. B.
Kompanija Apple radi na softverskoj nadogradnji s ciljem rješavanja problema zračenja, koji su utvrdile francuske vlasti u slučaju iPhonea 12, smartphonea starog tri godine.

Francuski regulator ANFR je ustanovio da iPhone 12 prelazi dozvoljene nivoe zračenja, zbog čega je u ovoj zemlji obustavljena prodaja ovog modela. S druge strane, Apple odbacuje sve optužbe te tvrdi da je problem u francuskim protokolima testiranja, javlja Reuters.

Kompanija iz Cupertina ističe da nije riječ o sigurnosnom problemu te napominje da je iPhone 12 dobio certifikate više međunarodnih tijela, kao i da je usklađen s globalnim standardnima zračenja.

Softverska nadogradnja neće prilagoditi nivo zračenja s obzirom na činjenicu da je riječ o hardveru, nego će je riječ o "prilagođavanju protokolu koji koriste francuski regulatori". U Appleu očigledno vjeruju da će softverski patch biti dovoljan da omogući iPhoneu 12 da prođe testove zračenja, što bi u konačnici značilo nastavak prodaje iPhonea 12 u Francuskoj.

Istina je da je Francuska zaista promijenila pravila 2020. godine te da je dodala ekstremitete u proces testiranja nivoa zračenja, kao i radiofrekvencijsku energiju koju tijelo apsorbuje korištenjem određenog dijela opreme, odnosno Specific Absorption Rate (SAR). Tokom nedavno obavljenih SAR testova regulatori su ustanovili da iPhone 12 prelazi normalni nivo kada osoba drži telefon iako je uspješno prošao test koji uzima u obzir glavu i tijelo.

Danska i Belgija su stale uz Apple te nisu zabranile prodaju iPhonea 12. Eksperti iz industrije su također naveli da nema opasnosti od opekotina i toplotnog udara koji bi bili rezultat zračenja mobitela.

Međutim, Francuzi ne odustaju te su spremni dozvoliti nastavak prodaje nakon što smartphone zadovolji testove.