Tehnologija
0

Apple predstavio novi, jeftiniji iPhone

Sarajevo-x.com
Američki proizvođač računara, digitalnih playera i mobitela, Apple, predstavio je u ponedjeljak drugu generaciju svog popularnog mobitela iPhonea. Novi iPhone će imati dugo iščekivanu podršku za 3G mreže, a osnovni model će koštati svega 199 dolara.

Kao i njegov prethodnik u novom iPhoneu će biti objedinjena tri uređaja, a to su telefon, iPod i internet uređaj sa browserom i e-mailom. Od noviteta osim podrške za 3G mreže, na koju su čekali mnogi Evropljani, tu je i ugrađena podrška za GPS, te podrška za Microsoft Exchange i novi App Store.

Kao i do sada, iPhone je najavio Appleov šef Steve Jobs koji je novi uređaj s obzirom na cijenu predstavio kao "više pristupačnim" običnim korisnicima. On je rekao da je 3G iPhone "tri puta brži" u downloadanju sadržaja sa interneta preko mobilne mreže u odnosu na svog prethodnika. Novi iPhone ima crnu pozadinu umjesto srebrne, ima ugrađen fotoaparat te nešto tanje rubove.

Novi iPhone će se na tržištu naći 11. jula, a moći će se kupiti u 22 zemlje. Bosna i Hercegovina trenutno nažalost nije među te 22 zemlje. Verzija od 8GB moći će se kupiti za 199 dolara, a verzija od 16GB za 299 dolara.

3G iPhone je za neke analitičare razočaranje, jer nije bila velika tajna da će novi uređaj imati podršku za 3G mreže i GPS. No, ipak novi iPhone je uveliko hvaljen ponajviše zbog svoje cijene.

Apple se nada da će s novim i jeftinijim iPhoneom uspjeti povećati svoj udio na tržištu mobilnih telefona kojim trenutno dominiraju Nokia i Blackberry. Za sada, Apple drži 20% tržišta "smart" telefona u SAD-u, a samo 5% u svijetu.