Predstavljeni i drugi uređaji
20

Apple predstavio novi iPad Mini

Klix.ba
Tim Cook predstavlja novi iPad Mini (Foto: Klix.ba)
Apple je na konferenciji u San Joseu u Kaliforniji predstavio nekoliko novih uređaja, a najiščekivaniji trenutak dana bio je predstavljanje iPad Minija.

Na bini se prvo pojavio izvršni direktor Tim Cook koji je govorio o uspjehu iPhonea 5. On je kazao da je nakon samo mjesec dana njihova nova verzija operativnog sistema iOS instalirana na 200 miliona uređaja.

Potpredsjednik Appleovog odjela marketinga Phill Schiller je zatim predstavio novi 13-inčni MacBook Pro s retina ekranom rezolucije 2560x1600 piksela koji je 20 posto tanji od prethodne verzije i 450 grama lakši. Cijena osnovnog modela bit će 1.700 dolara.

Schiller je predstavio nove verzije Mac Minija i iMaca. Novi iMac je 80 posto tanji u odnosu na prošlu verziju i bit će dostupan u dvije veličine, s ekranima od od 21,5 i 27 inča.

"Kompletan računar je u njemu unatoč činjenicu da je nevjerovatno tanak", kazao je Schiller. Cook se zatim vratio na binu pohvalivši se da su u samo u junu prodali više proizvoda nego bilo koji PC proizvođač te da su dostigli cifru od 100 miliona prodatih tableta.

Na iznenađenje svih Cook je predstavio četvrta generaciji iPada s unaprijeđenim procesorom A6x. Baterija će trajati jednako kao kod prethodnika, deset sati dok je WiFi dvostruko brži.

Uslijedilo je predstavljanje novog iPad Minija. Cook je prezentaciju počeo kazavši da je, ne samo manji od prethodnika, nego da ima potpuno novi dizajn i može stati u jednu ruku. "Ovaj iPad Mini je tanak samo 7,2 milimetra. Otprilike je za četvrtinu tanji od četvrte generacije iPada. Tanji je od olovke", kazao je Cook.

iPad Mini ima 7,9 inčni ekran rezolucije 1024x768 piksela, a osnovni model će koštati 329 dolara. Na tržištu će se pojaviti 2. novembra.