Tehnologija
17

Apple predstavio nove proizvode među kojima i do sada najmoćniji - iPad Air

Klix.ba
(Foto: AFP)
Apple je u San Franciscu predstavio nove modele svojih tableta, ali i novi operativni sistem Mavericks koji je potpuno besplatan i dostupan još od večeras.

Apple se na konferenciji najprije pohvalio uspjehom iOS 7, na koji je prešlo već 67 posto Appleovih korisnika.

Također, istaknuto je da korisnici jako vole iTunes Radio, kojeg je pohvalio i muzičar Jastin Timberlake koji je svoj album predstavio upravo na iTunes Radiju. Naime, iTunes Radio sluša 20 miliona korisnika, a do sada je preslušano blizu milijardu pjesama.

Apple, se pohvalio i brojkom od milion aplikacija na App storeu i 60 milijardi downloada aplikacija. Zahvaljujući tome developeri su do sada zaradili 13 milijardi dolara.

Novi operativni sistem OS X Mavericks

Craig Federghi predstavio je novi Appleov operativni sistem Mavericks. Istakao je da zahvaljujući tom operativnom sistemu baterija traje duže, tako da korisnici mogu sat vremena duže surfati internetom.

Mavericks kompresuje memoriju i omogućava korisnicima da imaju 6GB RAM-a umjesto 4GB. Mavericks također bolje raspoređuje memoriju između procesora i grafike. Ovaj operativni sistem je potpuno besplatan i korisnicima Applea je dostupan od večeras.

MacBook Pro lakši i tanji

Na Appleovoj konferenciji predstavljeni su i novi MacBook Pro računari.

"Naša konkurencija je zbunjena, a mi imamo jasan i ambiciozan cilj. Ne usporavamo s inovacijama. Puno smo radili na Macu i imamo uzbudljive proizvode", rekao je direktor Applea Tim Cook.

Novi 13-inčni MacBook Pro je lakši i tanji. Naime, težak je svega 1,56 kilograma, a debljina mu je 1,8 cm. Baterija osigurava devet sati rada, a cijena ovog računara bit će 1.299 dolara.

Drugi model, s dijagonalom 15 inča ima četverojezgreni 2GHz i7 procesor, 8 GB RAM-a i 56GB SSD disk. Njegova cijena je 1.999 dolara.

Fantastično dizajnirani Mac Pro

Apple je predstavio i novi fantastično dizajnirani desktop kompjuter Mac Pro za kojeg su istakli da ima najjači procesor od svih Appleovih računara. Mac Pro ima Xeon E5 procesore te do 64GB memorije, a bit će dostupna i Flash memorija do 1 TB kapaciteta. Početna cijena bit će 2.999 dolara. Istaknuto je kako Mac Pro troši jako malo struje, a u prodaji će biti do kraja godine.

iPad Air - najmoćniji do sada, iPad mini s Retina ekranom

Tim Cook je saopćio da je iPad jako popularan i da je do sada prodato 170 miliona primjeraka tog popularnog Appleovog tableta.

Također je predstavljen novi iPad Air, najmćniji Appleov tablet do sada. Ovaj tablet je tanji, lakši, brži i mnogo snažniji od svojih prethodnika.

U njemu se nalazi A7 čip, a uz 64-bitni procesor tu je i dodatni M7. Težak je svega 453 grama i 20 posto tanji u odnosu na prethodni model. Baterija može izdržati deset sati rada. Tablet ima iSight kameru od 5 megapiskela koja snima Full HD video, ali i novu FaceTime HD kameru. Model od 16 GB koštat će 499 dolara i od 1. novembra će se naći na tržištu i to u bijeloj i sivoj boji.

Iz Applea su istakli i da će iPad mini od sada imati Retina ekran 2048x1536 piksela i snažni A7 procesor. U prodaji će biti od novembra po cijeni od 399 dolara za model od 16 GB. Stari model iPada Mini koštat će 299 dolara.