Znatno bolje performanse
64

Apple predstavio nove MacBook Air laptope s M3 procesorima

D. B.
Kompanija Apple je osvježila svoju popularnu MacBook Air seriju kaptopa, samo mjesec nakon što je lansiran Vision Pro headset.

Najveća vijest je to što je novi MacBook Air opremljen Appleovim vlastitim M3 procesorom, koji je ranije bio rezervisan za moćniju MacBook Pro liniju i najnovije iMac modele, a sada stiže na nove 13 i 15-inčne MacBook Air modele.

M3 procesor je znatno moćniji od prethodnika, a referentni tekstovi pokazuju približno povećanje performansi od 17 posto u zadacima s jednim jezgrom i 21 posto u zadacima s više jezgara. Ovo se prenosi na performanse GPU jedinice, u poboljšanje od oko 15 posto u poređenju s M2 procesorom.

Drugim riječima, granica između MacBook Air i MacBook Pro modela je sve nejasnija. Prošla su vremena kada se Air isključivo koristio za surfanje internetom. Ipak, vrijedi napomenuti da novi Air ima standardni M3 procesor, a ne M3 Pro ili Max.

Osim novog procesora, ovo je još uvijek MacBook Air koji u suštini izgleda kao model iz 2022. godine, sa istim prekrasnim 13,6-inčnim ekranim i iznenađujuće robusnim sistemom od četiri zvučnika. Novi 15-inčni model je gotovo identičan prošlogodišnjem, ne računajući M3 procesor.

Novi MacBook Air dolazi s relativno skromnih 8 GB RAM-a, no to i nije laptop za posebno zahtjevne korisnike. Kao i ranije, maksimalni RAM kod oba modela iznosi 24 GB, a memorija 2 TB. Nove funkcije uključuju podršku do dva eksterna ekrana kada je laptop zatvoren. Također, uključena je i Wi-Fi 6E povezivost.

Appleov 13-inčni M3 MacBook Air košta 1.099 dolara, dok je za 15-inčni model potrebno izdvojiti minimalno 1.299 dolara. Apple se oprašta i od M1 MacBook Aira, dok će M2 13-inčni model ostati u prodaji po cijeni od 999 dolara.

Vezani članci