Najbolji do sada
39

Apple predstavio novi iPhone XS u dvije veličine i novi pametni sat

Klix.ba
(Foto: AFP)
Apple je u svom kampusu u Kaliforniji, tačnije u teatru Steve Jobs, prezentovao iPhone XS, kao i najnoviju generaciju drugih proizvoda. iPhone XS koštat će 999 dolara.

Prvo je na pozornicu izašao Tim Cook, najavivši novu generaciju Appleovih proizvoda. Ranije se očekivalo da će kompanija ove godine predstaviti tri nova iPhonea, u tri različite veličine, te lansirati novu, četvrtu generaciju Apple Watcha.

Apple Watch S4

Prvo je predstavljen Apple Watch, inače najprodavaniji sat na svijetu, a novom serijom mu je potpunosti promijenjen izgled, opremili su ga novim, 30 posto većim ekranom do rubova koji su sada zaobljeni. Sat je tanji od prethodnika, ima novu početnu stranicu i znatno glasniji zvučnik.

Zbog procesora S4 novi Apple Watch je oko dva puta brži od prethodne verzije, a ima i neke potpuno nove mogućnosti. Primjerice, uz pomoć svojih senzora, Watch će sada moći prepoznati ako njegov korisnik padne. Tada će, ukoliko se vlasnik ne bude pomjerao više od minute, automatski pozvati poziv u pomoć.

Dodatno, može raditi elektrokardiogram (EKG) zahvaljujući elektrodama ugrađenima u pozadini sata, ispod safirnog stakla. Premda je Apple Watch Series 4 tanji od svog prethodnika, baterija bi navodno trebala izdržati 18 sati. Dolazi u srebrnoj, svemirski sivoj i sivoj boji kada je riječ o aluminijskim modelima, a čelični će biti i u crnoj te zlatnoj boji.

Cijena će počinjati od 399 dolara, odnosno od 499 dolara za LTE model. Series 3 je smanjen na 279 dolara.

iPhone XS

Nakon Apple Watcha predstavljen je najnapredniji iPhone koji je ikada napravljen, iPhone XS. Dizajn je identičan iPhoneu X, osim što je dodana i zlatna boja. Sada je zaštićen od vode i prašine po standardu IP68.

iPhone XS radi na novom sistemskom čipu A12 Bionic, prvom na tržištu koji radi na 7-nanometarskom procesu i ima 6,9 milijardi tranzistora. Trebao bi donijeti do 50 posto manji utrošak energije, uz jače performanse. Dodan je poboljšani "neural engine" pa A12 može izvsti 5 bilijuna operacija u sekundi. Face ID tehnologija za biometrijsku sigurnost trebala bi biti još brža i bolja.

iPhonea XS ima dvostruku 12-megapikselnu kameru, jednu širokouglu i jednu telefoto. Obje imaju optičku stabilizaciju. Širokougla ima otvor blende od f/1.8, a telefoto f/2.4, s 2X uvećanjem. Apple je unaprijedio softver kamere koji će automatski puno bolje ugoditi parametre fotografiranja. Iz Apple tvrde da će fotografije izgledati kao da ih je profesionalni fotograf obradio. Apple se pohvalio i brojkom od milijardu operacija po jednoj pohrani fotografije. Prednja kamera ima 7-megapikselni senzor i kadra je snimati portretno zamućenje.

iPhone XS koštat će 999 dolara, koliko je koštao i iPhone X nakon što je predstavljen. Baterija bi trebala trajati do sat i po duže nego kod iPhonea X.

iPhone XS Max

Osim standardnog, dolazi i veći iPhone XS Max, također s OLED ekranom, ali s dijagonalom od 6,5 inča (unatoč tome dimenzije kućišta su otprilike usporedive s iPhoneom 8 Plus). Rezolucija ovog zaslona je 2688 X 1242 piksela, što daje gustoću prikaza od 458 piksela po inču. Oba zaslona imaju kontrast od 1.000.000 naprema 1.

iPhone XS i XS Max uz pomoć eSIM tehnologije imaju svojevrsni Dual SIM, nazvan "Dual SIM Dual Standby”, što znači da je napokon moguće imati dva broja na jednom iPhoneu.

iPhone XR

iPhone XR je također predstavljen, koji otraga izlgeda kao iPhone 8, a sprijeda kao iPhone X. Ima staklenu poleđinu i aluminijski okvir te dolazi u šest boja - crni, bijeli, plavi, žuti, crveni, koraljni. Zaštićen je od vode po standardu IP67 i ima LCD ekran koji Apple zove Liquid Retina. Nema 3D Touch, nego "Haptic touch", ima Face ID s istim sistemom kao u iPhoneu XS.