Brojni noviteti
21

Apple predstavio iOS 13, novi operativni sistem za iPhone

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Tim Cook, glavni izvršni direktor Applea, predstavio je iOS 13, novu verziju operativnog sistema za iPhone, ali i niz drugih noviteta. Učinio je to na jednom od najvažnijih IT događaja godine na Worldwide Developers konferenciji u organizaciji Applea.

Apple je konačno predstavio u okviru iOS 13 "dark mode" (tamni mod) za iPhone, koji omogućava da korisnici promijene da u samom iOS-u i u pozadinama aplikacija preovladava tamna boja. To uključuje i novi izgled za mnoge osnovne aplikacije, uključujući podsjetnike i e-mail.

Također, tastatura će sada omogućiti korisnicima da prelaze preko nje, umjesto da pritiskaju svaki pojedinačno slovo. Ta značajka, koja je već neko vrijeme dostupna na Androidu, korisnicima omogućava brže tipkanje.

Iz Applea su također rekli da su se sada posebno fokusirali na performanse za razliku od prethodnih verzija operativnog sistema. Otključavanje telefona s Face ID-om sada je 30 posto brže, dok je preuzimanje aplikacija sa App Storea brže za najmanje 50 posto. Apple se pohvalio da je pokretanje aplikacija u novom iOS-u duplo brže.

No, daleko najveća promjena u vezi s novim operativnim sistemom je uvođenje tamnog režima rada. Isto tako, svaka od Appleovih aplikacija će od sada imati redizajniranu verziju, a pritiskanje opcije za uključivanje tamnog režima rada će omogućiti i drugim aplikacijama da postanu tamne.

I pojedinačne aplikacije Applea također su dobile redizajn. To uključuje već spomenuti podsjetnik, koji ima potpuno novi izgled. Postao je mnogo "pametniji", sposoban pratiti ažuriranja i dijeliti ih s ljudima.

Poboljšana je i grafika u aplikaciji Apple Maps, ali ova promjena prvo će biti dostupna u SAD-u do kraja godine, a zatim i u drugim krajevima svijeta. Doći će i do promjene na aplikaciji Google Street View.

Iz Applea su najavili i potpuno novu uslugu "Sign in with Apple", koja ima za cilj da zamijeni pružanje usluga koje nude Google i Facebook. Naime, iz ove američke kompanije su saopćili da su te kompanije u zadnje vrijeme poznate po zloupotrebi ličnih podataka te najavljuju da će nova usluga zaustaviti ovu praksu.

Vezani članci