Poboljšana verzija
8

Apple predstavio i novi Mac Pro, vraća se klasičnom izgledu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Priznajući da je Mac Pro iz 2013. bio greška, Apple je još davno obećao da će sljedeća nadogradnja najprofesionalnije kompjuterske linije biti povratak modularnijim, manje termički ograničenim računarima. To se danas ostvaruje na Worldwide Developers konferenciji sa zvaničnim predstavljenjem redizajniranog računara Apple Mac Pro.

Iako ima novi dizajn, Mac Pro 2019 predstavlja svojevrsni povratak na Appleov klasični izgled. Njegovu unutrašnjost upravo karakterizira fleksibilnost i modularnost, što su bile neke od najvećih "bolnih tačaka" odlazećeg Mac Pro dizajna.

Novi Intel Xeon procesor unutar Mac Pro računara imat će i do 28 jezgara, snage do 300 W te će imati razvijen sistem hlađenja tako da će moći stalno raditi bez ograničenja.

Njegova memorija može biti maksimalno proširena na 1.5 TB. Krasi ga osam internih PCI Express slotova, od kojih su četiri dvostruka. Dva USB-C i dva USB-A porta će se nalaziti s prednje strane, dok će se jedan USB-C port nalaziti straga.

Uz ovaj Mac Pro, Apple lansira i MPX modul, PCIe karticu koja se sastoji iz dvije grafičke kartice, ima vlastiti heatsink, a na dnu ima Thunderbolt 3 konektor za dodatno povezivanje. Iz kompanije Apple su kazali kako upravo Thunderbolt 3 omogućava povezivanje s AMD-ovim Radeon Pro Vega 2 ili Radeon Pro Vega 2 Duo, od kojih će posljednji dati ukupno četiri grafičke procesorske jedinice.