Kradu podatke
12

Apple potvrdio da su Mac i iOS uređaji pogođeni Meltdown i Spectre bugovima

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tehno gigant Apple potvrdio je kako su svi Mac i iOS uređaji pogođeni hardverskim bugovima Meltdown i Spectre koji su jučer provalili računarsku industriju, a poznati su po krađi osjetljivih podataka.

"Svi Mac sistemi i iOS uređaji su pogođeni, ali u ovom trenutku nema poznatih eksploatacija koje utječu na potrošače. Pošto iskorištavanje mnogih uslijed ovih problema zahtjeva da se na vaš Mac ili iOS uređaj učita zlonamerna aplikacija, preporučujemo da softver preuzimate samo iz pouzdanih izvora kao što je App Store", poručili su iz Applea.

Apple je gotovo u posljednjem trenutku progovorio o Meltdownu i Spectru, iako su mnogi tehno stručnjaci već bili uvjereni kako su Apple uređaji bili pogođeni ovim bugovima zbog upotrebe komponenti od proizvođača čipova kao što su Intel i ARM. Iz Applea govore kako su već ublažili neke od potencijalnih negativnih posljedica Meltowna na macOS 10.12.2 sistemu.

Kompanija kaže kako planira izdati zakrpe za Safari na macOS i iOS uređajima kako bi im pomogli odbraniti se od buga Spectre. Ovi bugovi nikako ne utječu na Appleove pametne satove, potvrdili su iz kompanije.

Hardverski bugovi Meltdown i Spectre otkriveni su u Intelovim procesorima proteklih dana. Oni utječu na skoro svaki kompjuterski uređaj proizveden u posljednje dvije decenije, bez obzira da li je riječ o mobitelu ili računaru.

Iz Intela su obećali kako će do kraja iduće sedmice izdati nadogradnje za nekoliko procesora predstavljenih u posljednjih pet godina.

Kako pojašnjavaju tehno stručnjaci, Meltdown i Spectre mogu dobiti tajno sačuvane podatke u memoriji drugih pokrenutih programa. To su, na primjer, lozinke sačuvane u pretraživaču, lične fotografije, e-mailovi, dokumenti, poruke...

Skoro svaki procesor proizveden od 1995. pogođen je ovim bugovima, bez obzira da li koriste Windows, Linux, macOS, Android, Chrome OS ili FreeBSD sistem. Kvar jedino ne utječe na Intel Itaniuma i Intel Atom procesore objavljene prije 2013. godine.

Vezani članci