Tehnologija
0

Apple planira proizvesti manji i jeftiniji iPhone

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple razvija novu verziju iPhonea kako bi usporila napredovanje konkurentnih mobitela koji posjeduju Googleov softver Android.

Nova verzija iPhonea će biti manja i jeftinija od aktuelne verzije, rekao je pouzdani izvor koji je vidio prototip. Apple razvija tehnologiju koja olakšava korištenje iPhone na više bežičnih mreža.

Direktor kompanije Apple, Steve Jobs, koji je i dalje uključen u strateške odluke iako je na bolovanju, očigledno želi smanjiti razliku u cijeni stvorenu mobitelima koji posjeduju operativni sistem Android. Prema podacima analitičke kompanije Canalys, Googleov udio na tržištu "pametnih telefona" se utrostručio i sada iznosi 32,9 posto, čime je Apple nadmašen za 16 posto. Nova verzija iPhonea bi se trebala prodavati za 200 dolara i to bez obaveze da kupci potpišu dvogodišnji ugovor. Mobiteli sa operativnim sistemom Android dolaze sa ugovorima koji uključuju plaćanje određene sume ukoliko se taj ugovor raskine.

Iako je Appleov cilj da mobitel predstavi sredinom godiue, to bi se moglo dogoditi nešto kasnije, a moglo bi se dogoditi i da projekat bude otkazan. Nekoliko zaposlenika kompanije već znaju sve detalje. Apple je i prije radio na uređajima koji nikada nisu stigli na tržište.

Prototip je za trećinu manji od iPhonea 4. Apple ovaj mobitel može prodavati po nižoj cijeni jer će koristiti procesor, ekran i druge komponente jako slične onima koje se koriste u aktuelnom iPhoneu, a ne one koji će biti dio nove generacije popularnog mobitela. Cijene komponenti obično vremenom padaju.

Ovaj potez kompanije Apple nije iznenađenje. Godine 2004., kada je prodaja originalnog iPoda po cijeni od 300 dolara i više bila još uvijek u porastu, na tržište je plasiran i iPod Mini koji se prodavao za 249 dolara. Kada je iPod Mini postao senzacija, Jobs je ponovo povukao isti potez te kupcima ponudio još jeftiniji iPod Nano.

Smanjenje cijena i odsustvo subvencija operatera može Apple staviti pod pritisak, uprkos jeftinijim komponentama, ali će i Googleov operativni sistem Android dobiti opasnu konkurenciju ukoliko iPhone postane funkcionalniji i pristupačniji.