U vrijeme špekulacija
5

Apple patentirao sklopivi ekran bez nabora za iPhone i iPad

D. B.
Iako se to možda neće dogoditi uskoro, Apple definitivno razmišlja o preklopnim uređajima te je patentirao tehnologiju koja sprečava stvaranje nabora na ekranima.

Riječ je o ekranu istanjenom na mjestu preklapanja korištenjem hemijske obrade, a Apple bi mogao koristiti i različite materijale kako bi to područje bilo glatko u svakom trenutku.

Južnokorejski insajderi iz industrije tvrde da je dolazak sklopivog Appleovog uređaja realistična mogućnost za 2026. godinu, ali se to kosi sa stavom uglednog analitičara Ming-Chija Kuoa, koji tvrdi da će Appleov prvi proizvod sa sklopivim ekranom zapravo biti 20,3-inčni MacBook navodno planiran za 2027. godinu.

Appleov patent pokazuje da se nabori na ekranu mogu spriječiti providnim pokrovnim slojem, koji prelazi preko panela ekrana. Izduženi žlijeb ili udubljenje mogu se formirati u sloju stakla koji ide paralelno s osom savijanja, dok preklapa osu savijanja.

Lokalno istanjeni dio će biti ojačan polimerom deponovanim kao tečnost u žlijebu, a zatim očvršćen primjenom UV svjetla, toplote katalizatora i drugih tehnika.

Patent je otkrio da će se možda morati promijeniti cijeli sastav stakla. Na primjer, natrij u staklu na površini bi mogao biti zamijenjen kalijem. To bi stvorilo kompresivni stres u tretiranim površinskim slojevima, što bi omogućilo staklu da bude otporno na ogrebotine i druga oštećenja.

Vezani članci