Insajderske informacije
41

Apple odgađa dolazak preklopnog iPhonea

D. B.
Prema najnovijim informacijama, Apple je odgodio dolazak preklopnog iPhonea.

Appleov prvi ulazak na tržište preklopnih uređaja će vjerovatno biti 7 do 8-inčni tablet namijenjen porodici iPada, a nešto kasnije stiže veći 20,25-inčni gadget koji će se vjerovatno prodavati pod imenom Mac. Manji uređaj se očekuje 2026. ili 2027. godine, dok bi veći mogao stići 2028.

Apple definitivno razvija i preklopni iPhone, koji možda neće doći u prvobitno planirano vrijeme. Kompanija iz Cupertina je ranije odabrala kraj 2026. godine za lansiranje preklopnog iPhonea, barem tako tvrde izvori, no sada jedan insajder navodi da je odgođen za početak 2027. godine. Ovo odgađanje će omogućiti Appleu da obavi "detaljne pripreme svega, uključujući ponudu i potražnju za sklopivim ekranima".

Međutim, vremenski okvir za provjeru i odabir dobavljača komponenti ostaje isti. Apple je navodno zadužio kompanije Samsung Display i LG Display da proizvedu prototipe ekrana.

Nijedna od navedenih kompanija dosad nije proizvela ovakav ekran, jer je Apple patentirao rješenje kojim se smanjuje nabor na mjestu gdje se ekran preklapa na pola. To je postignuto tako što se žljeb u ultra tankom staklu urezuje i prekrije fleksibilnim polimerima, a to će omogućiti da se panel ekrana lakše savija i formira manje vidljiv nabor.

U svakom slučaju, čini se da je Apple planirao lansirati sklopivi iPhone uz iPhone 18 generaciju, međutim, s obzirom na kašnjenje, mogao bi dobiti specijalno posvećeni događaj ili pak scenu dijeliti s preklopnim iPadom, naravno, ako u međuvremenu ne dođe i do odgađanja tableta.

Vezani članci