25 dolara korisniku
9

Apple mora platiti kaznu zbog usporavanja starijih iPhonea

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Apple će platiti do pola milijarde dolara u nagodbi koju je postigao tokom suđenja na kojem je optužen da je namjerno usporavao neke starije modele iPhonea kako bi primorao korisnike da kupuju nove modele.

Predloženi sporazum o nagodbi zahtijeva od Applea da vlasnicima određenih modela iPhonea čije su uređaje usporavali plati po 25 dolara, što bi firmu na kraju koštalo između 310 i 500 miliona dolara, piše CNN.

Iznos koji svaki korisnik može dobiti može se povećati ili smanjiti ovisno o tome koliko je zahtjeva podneseno, kao i o bilo kakvim dodatnim pravnim taksama i troškovima koje je odobrio sud.

Kompanija je u decembru 2017. priznala da je koristila ažuriranja softvera kako bi usporila starije iPhone uređaje, ubrzo nakon što su bijesni kupci i analitičari tehnologije označili da ažuriranja uzrokuju smanjene performanse. Neki od njih tvrde da je Apple to učinio kako bi primorao korisnike da kupe najnoviji model iPhonea, što je firma negirala.

Korisnici iPhonea u SAD-u sada mogu sudskim putem tražiti naknadu od 25 dolara u slučaju da su bili vlasnici modela iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7 i 7 Plus.

Vezani članci