Dodatni sloj zaštite
38

Apple lansirao iOS 17.3 s funkcijom Stolen Device Protection

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Apple je danas lansirala iOS 17.3 i iPadOS 17.3 za podržane uređaje, a kako je uvijek slučaj s nadogradnjama operativnog sistema za mobilne uređaje, one su dostupne svima odmah, što znači da nema postepenog uvođenja karakterističnog za Google.

Nova nadogradnja za iOS donosi novu funkciju pod nazivom Stolen Device Protection, koja predstavlja dodatni sloj sigurnosti ukoliko neko ukrade uređaj korisniku i uz to zna njegovu šifru.

Korištenje funkcija Stolen Device Protection, Face ID ili Touch ID je potrebno za pristup sačuvanim šiframa, dok je promjena osjetljivih podešavanja poput Apple ID šifre ili šifre za pristup uređaju zaštićena "sigurnosnom odgodom" (osim ako iPhone nije na poznatim lokacijama), potreban je Face ID ili Touch ID, a potom i čekanje u trajanju od sat vremena, nakon čega se zahtijeva dodatna uspješna biometrijska autentifikacija.

Korisnici se nadaju da će Google i proizvođači Android uređaja uskoro ponuditi nešto slično.

Dio nadogradnje je i novi wallpaper, dok Apple Music omogućava korisniku da sarađuje na listama za reprodukciju sa svojim prijateljima.

Također, tu je i mogućnost reakcije emotikonima na svaku pjesmu. AirPlay sada ima podršku za hotele, tako da se sadržaj može direktno streamovati na TV u sobama odabranih hotela, a optimizovana je i Crash detekcija koja se odnosi na detektovanje teže saobraćajne nesreće i pozivanje službi za hitnu pomoć.

Vezani članci