Francuska
1

Apple kažnjen sa 25 miliona eura zbog usporavanja rada starih iPhonea

M. N.
Kompanija Apple je kažnjena sa 25 miliona eura zbog namjernog usporavanja starijih modela iPhonea, a da to nisu saopćili svojim klijentima.

Novčanu kaznu izreklo je francusko tijelo DGCCRF koje je nadležno za ovakve slučajeve.

Apple je 2017. godine potvrdio da je usporio neke iPhone-ove, ali je istaknuto kako su to učinili da bi "produžili život" uređajima. U izjavi za medije kazali su kako su riješili problem s ovim nadzornim tijelom.

Mnogi korisnici su dugo sumnjali da je Apple usporio stare uređaje kako bi ih "pogurali" da kupe nove nadogradnje kada su izašle na tržište. Apple je negirao da su to učinili iz tog razloga.

Kazali su da su litij-jonske baterije na uređajima postale manje sposobne da odgovore zahtjevima i da se napune zbog starosti. Ovo je, tvrde iz Applea, moglo rezultirati neočekivanim gašenjem uređaja kako bi zaštitio svoje elektronske komponente. Tada su izbacili nadogradnju softvera za iPhone 6, iPhone 6s i iPhone SE koja je "ugladila" rad baterije.

Praksa je potvrđena nakon što su kupci podijelili testove performansi na Redditu, sugerišući da je njihov iPhone 6S znatno usporio, ali da je naglo ubrzao nakon što su promijenili bateriju.

Francusko nadzorno tijelo kazalo je da vlasnici iPhonea nisu bili obaviješteni da ažuriranje sistema (10.2.1 i 11.2) može usporiti njihove uređaje.

Kako dio sporazuma, Apple mora mjeseca dana držati obavijest na svojoj stranici za Francusku.

U rješenju je rečeno kako je Apple počinio krivično djelo ovim propustom i da je pristao platiti kaznu.