Samsung traži zabranu u Evropi
0

Apple iPhone 5 predstavlja 4. oktobra

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple će iPhone 5 javnosti predstaviti 4. oktobra, prenosi ugledni magazin Forbes na svojoj web-stranici pozivajući se na portal AllThingsD.

Pozivajući se na izvor blizak aktuelnoj situaciji, Forbes je objavio da će se telefon u prodaji naći nekoliko sedmica nakon predstavljanja predstavnicima medija.

Predstavljanje iPhonea će biti prvi veliki događaj za novog direktora kompanije Tima Cooka. Postoje špekulacije da će ovom događaju prisustvovati i bivši direktor Steve Jobs, ali zvanične potvrde iz Applea još uvijek nema.

Otkada je kompanija "Apple" na tržište plasirala svoj "pametni" telefon iPhone, javna je tajna bila da "Samsung" pravi brojne njegove komponente. To je priznao i direktor kompanije "Samsung", koji je rekao da je "Apple" njihova najveća mušterija.

No, otkako je "Samsung" na tržište plasirao svoju seriju mobitela i tablet kompjutera Galaxy, posebno Galaxy S II koji je u nekim segmentima nadmašio iPhone, započeo je rat dvije kompanije u devet zemalja.

Ove je sedmice saopćeno da kompanija "Samsung" razmatra mogućnost da se zakonskim mjerama zabrani prodaja iPhonea 5 u Evropi. Takav potez se očekuje i na korejskom tržištu.

"Kada iPhone 5 stigne na korejsko tržište. 'Samsung' će pokrenuti sudski proces zbog kršenja zakona o patentu, a koji se u ovom slučaju tiče krađe 'Samsungove' bežične tehnologije", izjavio je direktor "Samsunga" za Korea Times.

Ovo je "Samsungov" odgovor na "Appleove" tužbe koje se odnose na mobitele i tablet kompjutere iz serije Galaxy, od kojih su neki ilegalni u Evropi. Razlog tome su tužbe u kojim se navodi da su "Samsungovi" uređaji kopije iPhonea i iPada.

"Samsung" je nedavno prestigao "Nokiju" na tržištu mobitela.

Galaxy S II ima veći ekran i brži procesor od iPhonea 4, te je postao pravi hit na tržištu.

Ovog je mjeseca kompanija "Apple" prisilila kompaniju "Samsung" da povuče prototip tablet kompjutera sa sajma elektronskih uređaja u Berlinu. "Samsungov" tablet kompjuter Galaxy 10.1 je ilegalan u Evropi zbog "Appleove" tužbe.

Kompanija "Apple" je prvi put tužila "Samsung" u aprilu zbog kopije dizajna uređaja, nakon čega je kompanija "Samsung" uložila tužbu zbog krađe tehnoloških rješenja, objavio je Daily Mail.

Vezani članci