Žele okončati jednogodišnji rat
2

Apple i Samsung spremni razgovarati o nagodbi

Klix.ba
Ljuti rivali Apple i Samsung su napokon spremni za razgovore o mogućoj nagodbi kojom će biti okončana njihova bitka u vezi sa patentima.

Direktor Applea Tim Cook i njegov kolega iz Južne Koreje Gee-Sung Choi će se sastati u narednih 90 dana kako bi se okončao jednogodišnji rat njihovih kompanija. Pravna bitka je počela prošle godine kada je Apple tužio Samsung u devet zemalja tvrdeći da su za porodicu uređaja Galaxy iskorišteni patenti iPhonea i iPada. Kompanija Samsung je odgovorila protutužbom za slične prekršaje, a potom je njihov rat izmakao kontroli.

Nakon određenog vremena je pokrenuto više od 20 različitih tužbi u deset zemalja. Kalifornijski sudac je zakazao razgovor između čelnika dviju kompanija kako bi se rat završio jednom zauvijek i to izvansudskom nagodbom.

Prošlog je mjeseca njemački sud odbacio slučaj vezan za način otključavanja mobitela "slide-to-unlock". Zvaničnici Applea nisu komentarisali odluku, ali su stali iza svojih tvrdnji da je Samsung kopirao njihov patent.

Bivši direktor Applea, John Sculley, ranije je izjavio da je Samsungova porodica Galaxy jedina prijetnja dominaciji iPada na tržištu.