Nova dva uređaja
7

Apple bi mogao predstaviti pristupačni iPhone 9 i 9 Plus

D. B.
Čini se da kompanija Apple ne namjerava predstaviti samo iPhone 9 (ili iPhone SE 2), nego i iPhone 9 Plus.

Kod Appleovog operativnog sistema iOS 14 sadrži nagovještaj veće verzije nadolazećeg smartphonea. O iPhoneu 9 se priča već duže vrijeme, a očekuje se da će se pojaviti ovog mjeseca. Međutim, informacije o Plus modelu su novost.

Uzimajući u obzir da bi iPhone 9 mogao zamijeniti iPhone 8, u tom slučaju ima smisla da dobijemo nasljednika iPhonea 8 Plus.

Špekuliše se da će osnovna cijena ovih modela biti 399 dolara te da će predstavljati jeftiniju alternativu iPhoneu 11 čiji osnovni model košta 699 dolara., odnosno iPhoneu 11 Pro za koji je potrebno izdvojiti najmanje 999 dolara.

Sudeći prema kodu, oba uređaja imaju A13 Bionic čip, procesor koji se nalazi u iPhoneu 11 i 11 Pro, kao i fizičko Home dugme s Touch ID tehnologijom. S druge strane, iPhone 12 bi treboa imati brži A14 procesor.

Čak i sa Touch ID tehnologijom, korisnici iPhonea 9 će i dalje moći koristiti usluge Apple Pay i Express Transit te skenirati NFC tagove. To je nešto što iPhone 8 ili iPhone X ne mogu.

Osim toga, iPhone 9 će imati 4,5-inčni LCD ekran, dok će 5,5-inčni biti dio iPhonea Plus.

Apple je trebao predstaviti uređaje ovog mjeseca, ali zasad nije poznato da li će se to dogoditi zbog pandemije koronavirusa. Moguće je da će događaj biti "pomjeren" za septembar.