Tehnologija
52

Apple bi mogao onesposobljavati kamere iPhonea na koncertima

Klix.ba
Mnogi muzičari su uputili žalbe zbog publike koja snima njihove koncerte, a kompanija Apple može riješiti taj problem.

Mnogi fanovi snimaju gotovo cijele koncerte, što se muzičkim zvijezdama nimalo ne sviđa. Apple je patentirao metodu za onesposobljavanje kamere iPhonea bilo da se oni nalaze na muzičkim koncertima, u kinima ili na nekim lokacijama na kojima je fotografisanje i snimanje zabranjeno.

Radi se o infrared emiteru koji se postavljaju na lokaciji gdje je zabranjeno fotografisasnje i snimanje. Taj emiter stvara signale koji blokiraju kamere. Kada iPhone primi signal i dekodira podatke koje on sadrži, njegova kamera se automatski blokira.

"Uređaj ne može prikazivati niti pohranjivati fotografije ako primi signal koji onesposobljava kameru. Ako korisnik pokuša uključiti kameru, ekran će postati crn, a potom će se pojaviti notifikacija koja jasno govori da je kamera onesposobljena", navodi se u patentu.

Međutim, treba naglasiti da se radi o patentu, tako da ne mora značiti da će Apple ikada implementirati ovu tehnologiju. Ako to ipak učini, publika će morati uživati u koncertima bez fotografisanja i snimanja.

Vezani članci