Zbog evropskog zakona
20

Apple bi mogao biti prisiljen da odustane od svog Lightning kabla

D. B.
Kompanija Apple bi mogla biti prisiljena da odustane od svog Lightning kabla ukoliko evropski zakonodavci provedu svoje namjere.

Kao što je već poznato, Lightning kabl (konektor) se koristi za punjenje i povezivanje Appleovih uređaja kao što je iPhone, no taj bi kabl mogao postati prošlost.

Članovi Evropskog parlamenta su zatražili od Evropske komisije da prisile tehnološke gigante da usvoje korištenje univerzalne metode punjenja. Preostala dva kabla za punjenje i povezivanje uređaja USB-C i micro-USB koriste se za uređaje s operativnim sistemom Android. Apple je već prestao koristiti Lightning kabl za iPad iz 2019. godine.

Evropski regulatori će glasati u narednom periodu, a Apple tvrdi da bi takav zakon negativno utjecao na inovacije te bi "ometao" korisnike.

Ukoliko se zakon usvoji, Appleovi uređaji bi na evropskom tržištu morali imati novu metodu punjenja. Apple bi u tom slučaju vjerovatno usvojio USB-C kabl s obzirom na to da ga već koristi pomenuti iPad. Druga moguća opcija je uklanjanje portova za punjenje i korištenje samo bežične metode punjenja.

Međutim, ako Apple počne koristiti USB-C, to bi bio treći kabl u posljednjih 13 godina. Većina novijih mobitela s Androidom koristi USB-C kabl.

Evropska komisija odavno vodi kampanju korištenja univerzalne metode punjenja. Prije desetak godina je postojalo 30 različitih punjača, a danas su samo tri. Cilj je smanjiti tehnološki otpad koji čine kablovi za punjenje uređaja, a koji godišnje iznosi 51.000 tona.