Zlostavljanje djece?
14

Aplikacija Yolo postala viralna za sedam dana i izazvala zabrinutost korisnika

Klix.ba
Foto: Popshow
Foto: Popshow
Aplikacija Yolo koja dozvoljava postavljanje anonimnih pitanja Snapchat korisnicima postala je veoma popularna za kratko vrijeme, ali u isto vrijeme izazvala zabrinutost zbog potencijalnog zlostavljanja korisnika.

Yolo je postala najskidanija iPhone aplikacija u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama samo sedam dana nakon njenog lansiranja.

Veoma je neobično da jedna aplikacija dođe na vrh Appleove liste najskidanijih aplikacija bez jake marketinške kampanje, što je probudilo sumnje kod tehno kritičara, piše BBC.

Viralni uspjeh ove aplikacije izazvao je veliku zabrinutost zbog njene sklonosti zlostavljanja korisnika, a naročito djece koji putem nje mogu tražiti i primati anonimne poruke šire javnosti.

Prethodni anonimni online servisi za pitanja i odgovore (Q&A) uništeni su zbog zloupotrebe i zlostavljanja.

Jedna dječija humanitarna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji smatra kako bi Snapchat u ovom slučaju trebao intervenisati.

"Aplikacije kao što je Yolo koje dozvoljavaju anonimne komentare mogu se lako zloupotrijebiti kako bi se poslale uvredljive ili uznemirujuće poruke korisnicima. Snapchat bi trebao opravdati kako kroz ovu aplikacija ispunjava svoju obavezu brige za djecom", kazao je za BBC Andy Burrows iz Nacionalnog društva za sprečavanje okrutnosti prema djeci (NSPCC).

Američka kampanja za sigurnost djece na internetu također je sugerisala kako Yolo ima premalu starosnu granicu.

Yolo je jedna od prvih aplikacija koja je napravljena uz Snap Kit, softver koji je Snapchat pokrenuo prošle godine. Ovaj softver omogućava proizvođačima da integrišu svoje proizvode unutar društvene mreže.

Ime aplikacije je akronim za "živite samo jednom" (You Only Live Once).

Aplikacija funkcioniše tako što ljudima omogućava da postave sadržaje pozivajući druge im pošalju anonimne poruke.

Post se može poslati na određeni skup Snapchat kontakata ili priložiti u Snapchat Story kroz koji se dijeli šire.

Oni koji vide post, mogu poslati anonimnu poruku korisniku putem Yoloa. Ukoliko se onaj ko je postavio originalni post odluči odgovoriti, njegov odgovor će automatski biti postavljen na Snapchat.

Ovu aplikaciju razvila je francuska start-up kompanija Popshow Inc koja je ranije bila odgovorna za spornu aplikaciju koja je dozvoljavala ljudima da postavljaju reakcije na smiješne klipove.