Tehnologija
0

Aplikacija Shape pomaže investitorima da ulože u "moralnu" kompaniju

Klix.ba
Među velikim brojem aplikacija koje bi trebale pomoći korisniku na razne načine, nalazi se i ona koja će vam pomoći da uložite u kompaniju koja je u skladu s vašim moralom. Kreirali su je investicijski bankar i programer, a nazvana je Shape.

Ona omogućava potencijalnim investitorima da pogledaju kompanije za koje su zainteresovani i saznaju u kakvim se etičkim problemima nalaze, odnosno da li su pod istragom ili izbjegavaju plaćanje poreza.

Investitori na taj način mogu izbjeći kompanije koje imaju veze s duhanom, alkoholom, oružjem i nuklearnim projektima. Aplikacija također uključuje osnovne podatke o investiranju i kaže kada kompanije rade za dobro zajednice i društva.

"Željeli smo napraviti nešto što pomaže novim investitorima da saznaju osnove o investiranju i saznaju čime se kompanija bavi", kazao je koautor Will Shimidzu.

Shimidzu kaže da kreirao aplikaciju nakon što je vidio proliferaciju aplikacija kao što su Robinhood i Bux koji olakšavaju ulaganje, a ne pružaju dovoljno informacija.

Shimidzu i Sam Payne aplikaciju su počeli razvijati prije šest mjeseci, a do sada je preuzeta 1.000 puta.