Novost iz iTunesa
0

Aplikacija na iPhoneu računa broj kalorija koje unosite

Sarajevo-x.com
Ako se pitate koliko ste kalorija unijeli u organizam nakon što pojedete komad pizze, čokoladnog kolača ili čips, Apple ima rješenje za vas. Nova aplikacija za iPhone analizira fotografiju hrane koju ćete pojesti, te na osnovu toga pokazuje broj kalorija koje sadrži.
Aplikaciju MealSnap je kreirala društvena mreža DailyBurn posvećena fitnesu, nakon nekoliko drugih sličnih aplikacija fokusiranih također na fitnes i ishranu.

Nekoliko minuta nakon fotografisanja hrane i upoređivanja sa preko 500.000 fotografija različitih vrsta hrane u bazi podataka kako bi je identificirala, aplikacija korisnicima prikazuje mogući broj kalorija.

"Baza podataka vrlo brzo identificira fotografisanu hranu, izračunava broj kalorija, proteina, masti, ugljikohidrata i vitamina", rekao je izvršni direktor DailyBurna Andy Smith.

Smith je rekao da brojanje kalorija dugotrajan proces, ali to nije slučaj ukoliko se koristi ova aplikacija, piše Daily Mail.

Aplikacija MealSnap može poslužiti i kao dnevnik ishrane, što omogućava korisnicima da prate šta su pojeli u posljednje vrijeme. Ovu aplikaciju je moguće nabaviti putem Appleove online prodavnice iTunes za 2.99 dolara.