Pomoći borcima na ratištima
0

Aplikacija Mersey Burns će spasiti živote mnogih vojnika

Sarajevo-x.com
Bivši medicinar britanske vojske je kreirao aplikaciju za "pametne" telefone koja će spasiti živote mnogih vojnika koji su zadobili opekotine na ratištima, piše Mirror.

Bivši medicinar britanske vojske Chris Seaton je osmislio aplikaciju Mersey Burns koja će pomoći pri brzoj procjeni količine tekućine koja je potrebna opečenim vojnicima. To se inače radi računanjem pomoću olovke i papira, pri čemu se ponekad i griješilo.

"Mnogo vojnika zadobije opekotine u Afganistanu, nakon čega ih je nemoguće transportovati do bolnica. Ukoliko ovise o vojniku medicinaru koji se nalazi na ratištu, onda je mogućnost za greške veća", rekao je Seaton.

Chris Seaton
Chris Seaton
Aplikacija se koristi putem ekrana osjetljivog na dodir. Prvo je na modelu potrebno označiti dio tijela, odnosno površinu koja je opečena. Nakon toga se unosi dob i težina pacijenta, a aplikacija potom izračunava potrebnu količinu tekućine. Vojnici ovu aplikaciju mogu i sami koristiti na ratištu, a mogu i pozvati ljekara koji će pročitati rezultate i dati upute.

Seaton je aplikaciju razvio tokom studiranja na Univerzitetu u Manchesteru. Radio je zajedno sa plastičnim hirurzima Rowanom Pritchardom Jonesom i profesorom Paulom McArthurom. Seaton se nada da će aplikacija Mersey Burns biti priznata i zvanično registrovana kao medicinska aplikacija za iPhone i iPad.

Vezani članci