Tehnologija
0

Aplikacija koja na osnovu mjerenja protoka krvi u lice otkriva da li neko laže

Klix.ba
Tehnološka kompanija razvija detektor laži na pametnim telefonima koje bi mogli koristiti roditelji, nastavnici i osobe koje traže partnera putem interneta.

Aplikacija mjeri protok krvi u lice i na taj način određuje da li osoba govori istinu. Developeri su poručili da bi ovu aplikaciju mogle koristiti osobe koje izlaze na ljubavne sastanke kako bi procijenile da li je neko zaista zainteresovan za njih.

Također, roditelji bi je mogli koristiti kada sumnjaju u iskrenost svoje djece, kao i nastavnici u rješavanju nekog problema.

Aplikaciju je razvila startup firma NuraLogix i zove se Transdermal Optical Imaging. Funkcioniše na na osnovu principa da različite ljudske emocije uzrokuju različit protok krvi u lice nad kojim nemamo kontrolu. Ovi obrasci se mijenjaju u skladu s tim da li govorimo istinu ili ne. Nakon što fotografišemo osobu mobitelom softver će se aktivirati i uočiti promjene u boji kože i uporediti ih sa standardiziranim rezultatima.

Prošlogodišnja studija otkrila je kako je ljutnja povezana s povećanim protokom krvi i crvenilom, dok se tuga pokazuje kroz suprotne obrasce.

Vezani članci