Borba protiv varanja
0

Anti-cheat sistem u igri Call of Duty čini poštene igrače nevidljivim za cheatere

D. B.
Developeri anti-cheat sistema Ricochet namijenjenog popularnoj igri Call of Duty rekli su da nova cloaking mjera čini poštene igrače nevidljivim, odnosno da ih cheateri ne mogu vidjeti. Stoga je cheaterima nemoguće da budu kompetitivni tokom meča bez obzira na softver koji koriste za varanje.

"Karakteri, hici pa čak i zvuk poštenih igrača nisu uočljivi cheaterima. S druge strane, pošteni igrači mogu vidjeti cheatere i odmah ih kazniti tokom igre", navodi se na blogu.

Nova funkcija maskiranja nudi se uz prethodnu mjeru protiv varanja pod nazivom Damage Shield, koja sprečava cheatere da nanesu štetu poštenim igračima.

Developeri igre Call of Duty su banovali desetine hiljada cheatera u proteklim mjesecima, no oni i dalje nastavljaju igrati u kompromitovanom stanju, a to omogućava nastavak prikupljanja podataka koji su ključni za prepoznavanje varanja, odnosno ponašanja cheatera. Igrači su ohrabreni da ručno prijavljuju cheatere kako bi se unaprijedile funkcije protiv cheatera.

Ricochet je ranije bio dostupan za igru Warzone, no sada je stigao i u igru Vanguard.

Dosad je Ricochetov tim banovao dodatnih 54.000 profila od posljednjeg updatea kada je banovano 90.000 profila. Banovani igrači će biti izbrisani s tablica.

Vezani članci