Tehnologija
6

Android vlada pametnim telefonima, Appleov iOS drži 14,3 posto tržišta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U posljednjem izvještaju marketinške kompanije IDC predočeni su brojevi, odnosno postoci udjela različitih operativnih sistema u svijetu pametnih telefona.

Ono što je najznačajnije jeste omjer aktivnih uređaja koji koriste iOS i Android OS, odnosno omjer Appleovih uređaja i svih drugih proizvođača smartphonea krajem 2016. godine.

Prema izvještaju IDC-a koji je objavljen 30. novembra, Android je smješten u blizu 85 posto tržišta pametnih telefona, dok je za iOS rezervisano 14,3 posto tržišta. Uređaji na platformi Androida zabilježeli su rast od 5,2 posto u odnosu na kraj 2015. godine, dok je prodaja iPhonea pala za 11 posto.

Ukupno, Googleov i Appleov operativni sistem drže više od 99 posto tržišta pametnih telefona. Ostatak, odnosno 0,4 posto tržišta čine uređaji na bazi Windowsa, dok 0,3 posto ostaje drugim, manje poznatim operativnim sistemima.

U izvještaju se predviđa da će Android i iOS do 2020. godine držati 100 posto tržišta smartphonea. Također, ove godine će se prodati čak milijardu pametnih telefona koji omogućavaju 4G.