Tehnologija
0

Amerikanci i pored Interneta slabo informisani

Sarajevo-x.com
Već više od deset godina Internet nije ništa novo i misteriozno te je postao dio "mainstreama". SAD, država koja je najveći izvor online informacija, nema ni blizu informisane građane, kako bi se dalo pretpostviti. Studija koju je proveo centar za istraživanja javnosti Pew govori da su Amerikanci manje informisani nego u pred-internetskoj eri.

Prema istraživanu Pewa, u poređenju sa rezultatima istraživanja koja iz 1989. godine o opštoj informisanosti, Amerikanci su manje upućeni u stanje danas, nego prije skoro 20 godina.

Osobe koje su navele Internet kao glavni izvor svakodnevnih informacija manje su znali o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u zemlji i svijetu nego oni koji su rekli da se informišu putem radija i televizije.

Ispitanicima je postavljeno pet pitanja: Ko je potpredsjednik SAD-a? Ko je guverner vaše države? Da li američka trgovina ima problema sa deficitom ili preljevanjem? Koja politička partija kontoliše Predstavnički dom? Da li je glavni sudija Vrhovnog suda liberal, umjereno liberalan ili konzervativac?

Studija je pokazala da je mnogo više Amerikanaca znalo odgovore na ova pitanja 1989. nego danas.