Skroman uređaj
11

Amerikanci dobili prvi smartphone s Androidom Go, košta 80 dolara

Klix.ba
Kompanija ZTE je postala prva koja je u SAD-u plasirala smartphone s operativnim sistemo Android Go.

ZTE je Amerikancima ponudio smartphone pod nazivom Tempo Go, koji košta 79,99 dolara. Uređaj posjeduje 5-inčni ekran niske rezolucije 480x854 piksela, deblje ivice, samo 1 GB RAM-a i 8 GB interne memorije. Naprijed je kamera od 2, a nazad od 5 megapiksela s LED bljeskalicom. Uređaj je dobio quad-core 1.1 GHz Cortex-A7 procesor.

No, zanimljiv je zbog toga što koristi OS Android Go, koji je i dizajniran za uređaje s ovako ograničenim specifikacijama.

Pomenuti OS zauzima mnogo manje prostora te bolje radi od "normalnog" Androida na smartphoneima sa malo RAM-a. Ipak, to nije garancija da će raditi sjajno, ali bi se trebao pokazati bolje od onog što očekujete kada kupujete tako jeftin smartphone.

ZTE je jedna od šest kompanija koje su među prvim najavili korištenje Androida Go prošlog mjeseca. Većina smartphonea je namijenjena indijskom i afričkom tržištu gdje je cijena prosiječnog smartphonea znatno niža. Ipak, neke kompanije testiraju i američko tržište.

Alcatel također namjerava plasirati na tržište smartphone koji koristi Android Go, a to je Alcatel 1X, koji će koštati manje od 100 dolara.