Tehnologija
6

Amerikanci će uskoro morati registrovati svoje dronove

Klix.ba
U zakonima koji se odnose na komercijalne i nekomercijalne dronove još uvijek ima "rupa", no, uskoro će na snagu stupiti jedan novi zakon kojim se nalaže da dronovi moraju biti registrovani.

Američko ministarstvo za transport priprema novi zakon kojim će registracija dornova biti obavezna, baš kao što je slučaj s registracijom automobila.

Zvanične potvrde o ovome još nema, ali je NBC objavio da će se zakon uskoro početi primijenjivati, tačnije, od Božića, baš u vrijeme kada građani kupuju veliki broj dronova kao božićne poklone.

Nakon objavljivanja ovih informacija, osnivač njemačke kompanije Dedrone Jorg Lampercht je rekao da zakon pokazuje koliko su zapravo dronovi opasni za avione, sigurnost i privatnost. On smatra da se dronovi trebaju registrovati retroaktivno, jer će se i dalje putem interneta i na crnom tržištu prodavati neregistrovani dronovi.

Iako neki smatraju zakon o registraciji pretjeranim, veći broj incidenata na aerodromima jasno pokazuje da postoji potreba za boljom kontrolom dronova. Registracija će omogućiti da se svi dronovi, od paparazzija pa do špijunskih, mogu lako i brzo povezati s vlasnikom.